A terroristák már a World of Warcraftban vannak!

Erősödő tendencia, hogy a politikusok, a katonák és a nemzetbiztonsági szervek nem csak az internet nyújtotta előnyöket aknázzák ki (információszerzés, megfigyelés stb.), hanem mind többször hangoztatják azt is, hogy a bűnözők, terroristák egyre magasabb szinten használják a világhálót toborzásra, kiképzésre, önszerveződésre, kapcsolattartásra.

Ennek egyik új eleméről számolt be a Wired, mivel a múlt héten egy nemzetvédelmi konferencián a Pentagon által alapított egyetem egyik tanára arról tartott előadást, hogy a népszerű online játék, a World of Warcraft kiválóan alkalmas arra, hogy a terroristák például megszervezzenek – mi mást? – egy nukleáris támadást a Fehér Ház ellen.

WoW

A letölthető diavetítésből kiderül, hogy dr. Dwight Toavs az internetes technológia nemzetbiztonságot érintő lehetséges hatásairól beszélt, majd előadása második részében felvázolt egy elképzelt forgatókönyvet, amikor a terrortámadásra készülők a World of Warcraft (WoW) felületén, annak lehetőségeit kihasználva szerveznek meg egy atomcsapást az Egyesült Államok fővárosa ellen.

Az általa ismertetett helyzetben két, egymással chatelő harcos beszéli meg egy, a virtuális világban található helyszín elleni közös rajtaütésüket. Ám a látszatra mindennapos, szokásos csevegés mögött rejtett tartalmak vannak, s a professzor a következő táblákon feloldja nekünk a „titkosítást”, melyet a beszélgetők használtak: a beszélgetésben szereplő neveknek megvan a való világbeli megfelelőjük, s ez esetben például a White Keep a Fehér Ház, a Dragon Fire egy nagy erejű fegyver stb. (Habár a hírszerzés egyik vezetője által kitalált szcenárióban nem igazán a WoW fogalmait használják, a beszélgetés menete, fordulatai viszont nagyjából megfelelnek egy valódi társalgásénak.)

WoW

Habár arra egyelőre nincs nyilvános bizonyíték, hogy az online játékokat, a nagy virtuális világokat bűnözők és terroristák is felhasználnák tevékenységük menedzselésére, kapcsolattartásra, ezt a lehetőséget természetesen nem lehet kizárni, meg kell vizsgálni, de a helyén kell kezelni – nyilatkozta a Wirednek Steven Aftergood, a fegyverkezés ellen is küzdő Amerikai Tudósszövetség munkatársa.

Ám a Wired munkatársa, Noah Shachtman kommentárjában a tőlük megszokott cinikus módon utal a nemzetbiztonságiak munkájának nehézségére a WoW kapcsán: „A felhasználók álneveket használnak. A hozzáférés globális. A szleng alig érthető egy kívülálló számára. És hát a hírszerző hivatalok alkalmazottainak többsége nem épp 70. szintű sámán.”

WoW

Azóta történt

Előzmények