nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kész a médiatörvény angol nyelvű fordítása

Elkészült a magyar médiatörvény angol nyelvű fordítása, amelyet a kormány továbbított a Budapesten működő külképviseleteknek és Magyarország külföldi nagykövetségeinek - közölte a kormányszóvivő kedden az MTI-vel. Az Európai Bizottság már várta a fordítást.

MTI | 2011. január 4.
|  

Nagy Anna kormányszóvivő elmondta, a jogszabály angol nyelvű fordítását elküldik az Európai Bizottságnak is.

A médiatörvény a magyar kabinet hétfő-keddi tanácskozásán is téma volt.

A kormányszóvivő úgy fogalmazott, nagyon sok olyan vélemény született a médiatörvényről az elmúlt időszakban, amelyet elmondások alapján alakítottak ki még azelőtt, hogy olvashatták volna magát a jogszabályt. Nagyon fontos, hogy a törvényt magát jól ismerjék meg a véleményalkotók, az újságírók, a közvélemény, a magyar kormánynak pedig mindent meg kell tennie ennek érdekében – emelte ki.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter december végén Neelie Kroesnak, az Európai Bizottság sajtószabadságért is felelős alelnökének írt válaszlevelében hangsúlyozta, meggyőződésük szerint a médiatörvény minden elemében kiállja az összes európai érték próbáját, ezért kérte Neelie Kroest, hogy a törvény szövegének gondos tanulmányozása után fogalmazza meg konkrét kérdéseit, amelyekre a magyar szakemberek haladéktalan és maradéktalan választ adnak majd. A magyar tárcavezető közölte azt is: biztos benne, hogy mindezek után az Európai Bizottság hiteles és mértékadó véleményt tud majd alkotni az új magyar médiaszabályozásról.

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kedd délután az MTI érdeklődésére elmondta: a médiatörvény angol nyelvű fordítása mellé egy „érvrendszert" is küldenek, amelyben kifejtik, hogyan vélekednek a jogszabályt ért vádakról.

Az Európai Bizottság azt az előzetes választ kapta a magyar kormánytól a médiatörvénnyel kapcsolatos érdeklődésére, hogy az összhangban van az uniós joggal, de a brüsszeli testület jelenleg még várja a részletesebb tájékoztatást ebben a kérdésben – mondta még hétfőn a testület egyik szóvivője.

Olivier Bailly – a bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján kérdésekre válaszolva – megerősítette, hogy a médiaügyekért is felelős EU-biztos karácsony előtt levelet intézett a budapesti kormányhoz, amelyben több aggodalmat fogalmazott meg a törvénnyel kapcsolatban; ezek egyike a törvény által megteremtett médiahatóság függetlenségével kapcsolatos, tekintettel a testület összetételére.

Mint mondta, magyar részről már küldtek egy előzetes választ, amely szerint a szabályozás összhangban van az uniós előírásokkal, és további tájékoztatást ígértek.

Olivier Bailly hangsúlyozta, hogy jelenleg nincs szó az Európai Bizottság, mint testület által indított vizsgálatról, csupán arról, hogy a médiaügyekben illetékes uniós biztos részletes tájékoztatást kért a magyar kormányzattól.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X